Politie weinig grip op criminelen op internet

Politie weinig grip op criminelen op internet

Door de lage pakkans en hoge verdiensten, groeit de activiteit van internetcriminelen enorm. Politie en justitie hebben nog geen pasklare oplossing. Sterker nog, criminaliteit op internet wordt nog steeds niet apart geregistreerd. Hierdoor zijn er dus ook geen accurate cijfers over de omvang van het aantal criminelen op internet. Toch zijn er veel signalen die wijzen op een verdubbeling van het aantal criminelen op internet.

Verdubbeling aantal criminelen op internet

Minister Ivo Opstelten geeft aan dat het aantal internetcriminelen jaarlijk exponentieel toeneemt. Het KLPD dat sinds enige tijd belast is met het opsporen van criminelen op internet en heb bestrijden daarvan, lost jaarlijks ongeveer 20 zaken op. Ongeveer 1% van het personeelsbestand van het KLPD is bezig met het bestrijden van criminelen op internet. De pakkans is dus enorm klein. Onlangs zijn er zelfs kamervragen gesteld over de aanpak van Cybercrime in Nederland.

Ook de straffen zijn veel lager dan bij fysieke delicten. Dit, terwijl de marges een stuk hoger zijn en de pakkans zoals gezegd erg laag. Daarnaast is het verzamelen van bewijslast op internet ook  er lastig. Wij vragen ons af of de expertise die politie en justitie bezitten in de opsporing van kinderporno op het internet niet kunnen combineren met het bestrijden van andere criminaliteit op internet.

Politie weinig grip

De opsporing van criminaliteit op internet is een lastige taak. Deze vorm van criminaliteit vraagt om specialisten die naast specialist ook nog eens opsporingsbevoegd zijn. De Politie is zich terdege bewust van het feit dat er meer aandacht moet worden besteed aan de aanpak van criminaliteit op het internet en werkt hard aan Het Programma Aanpak Cybercrime (PAC). Echter, de komende jaren zal er fors geïnvesteerd moeten worden in landelijke aanpak, coördinatie en preventie.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Laat wat van je horen

*