Social media walhalla voor inlichtingendiensten?

Wat moeten inlichtingendiensten toch blij zijn met ons social media gebruik!

Al die mensen die zich online connecten met anderen, vrienden maken, interesses vermelden, aangeven waar ze uithangen, noem het maar op!

Social media walhalla voor inlichtingendiensten?

Laat ik beginnen met het vermelden dat ik niet zo van de complottheorieën ben. Ik ben als nuchtere Nederlander ook niet zo heel erg op mijn privacy gesteld als misschien zou moeten. Mijn motto: ,,zolang je niet stout bent, hoef je je ook niet te verstoppen”. Nu ik begin met dit artikel denk ik er een klein beetje anders over.

Social media walhalla voor inlichtingendiensten? Gevaren van social media

De inspiratie voor dit artikel is gekomen door het schrijven van een artikel over de gevaren van social media. Ik was er van geschrokken hoeveel informatie ik als leek al kan halen over mensen door op verschillende plekken stukjes informatie van social media profielen af te halen. Dan heb ik het nog niet over de informatie die ik over die personen kan vinden door op profielen te kijken van anderen waar ze “vrienden”mee zijn.

Social media walhalla voor inlichtingendiensten? Wij delen ons leven online

Er zijn veel mensen die hun leven online delen. Hun werkervaring, bedrijfsgegevens en expertises staan op LinkedIn. Waar ze uithangen kunnen we prima volgen via 4square. Contacten met andere mensen vinden we terug op Twitter, Facebook en Hyves. Door Netwerken van personen te monitoren komen we er achter wie collega’s zijn, waar aan gewerkt wordt en wat er speelt en leeft binnen een netwerk. We kunnen zo eenvoudig een beeld krijgen van een groep.

Social media walhalla voor inlichtingendiensten? Koppelen van gegevens

Stel nu dat wij een inlichtingendienst zijn en deze gegevens kunnen koppelen aan bestaande inlichten. Stel dat we de beschikking hebben over de kruispeilingen van GSM masten, toegang hebben tot email en internetgedragingen, taps kunnen plaatsen en toegang hebben tot ping berichten. Ok, ping berichten zijn niet heel makkelijk af te luisteren. Maar Blackberry’s zijn wel makkelijk te infecteren met spyware. Van afstand! De broncodes voor deze afluister techniek zijn vrijgegeven, dus iedereen kan het. Maar dat terzijde. Sinds wij allemaal social meda gebruiken hebben wij ook allemaal lekker een recente foto online staan. Makkelijk voor de database met foto’s voor gezichtsherkenning  Maar dat terzijde. Er is dus niet zo heel veel wat zij niet weten.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Social media walhalla voor inlichtingendiensten?, 9.5 out of 10 based on 2 ratings

Laat wat van je horen

*