Social Media bij rampenbestrijding en calamiteiten -crisiscommunicatie

social media bij ramp -crisiscommunicatieSocial media- Steeds grotere rol bij rampen en calamiteiten

Weet u nog? Dat u vroeger een rampenkaart in de meterkast had hangen met wat te doen bij een ramp? Of die spotjes op televisie? Sluit ramen, deuren en zet de radio aan? Heeft u nog een radio met een antenne op batterijen? De meeste mensen niet.

Als de stroom uitvalt bij een ramp dan hebben we niets meer aan de radio of tv die in de woonkamer staat. Overigens, deze manier van communiceren is voor het gros van de samenleving achterhaald. Wij blijven op de hoogte via onze mobiel.  Social Media is een belangrijke bron van informatie tijdens een ramp of calamiteit en zou dus een belangrijke rol moeten spelen bij crisiscommunicatie.

Social media bij rampenbestrijding en calamiteit

Voor dat we gaan praten over wat Social Media voor een rol kan betekenen bij crisiscommunicatie is het belangrijk dat u bewust bent van het feit dat anderen zorgen dat het een rol gaat spelen. Omstanders zijn tegenwoordig de nieuwe journalisten! Lees ook : Burger is journalist. Oftewel: Nieuws gaat tegenwoordig letterlijk als een lopend vuurtje. Niet alleen nieuws maar ook filmpjes en foto’s worden razendsnel gedeeld. Ook de inzet en activiteiten van hulpverleners is tegenwoordig publiek goed. Dit is een gegeven waar mij mee moeten leven en is niet alleen negatief. Vaak spelen  film- en fotomateriaal een cruciale rol bij onderzoek naar oorzaak, inzet en eventuele daders.

 

Hoe Social Media Gebruiken bij rampen en calamiteiten?

In de eerste plaats onderscheiden we drie fases.

1. Social Media voor de ramp: Preventiefase

Indien er een ramp of calamiteit dreigt en we zijn ons daar van bewust, kunnen we Social Media gebruiken als preventiemiddel. Bijvoorbeeld: Bij een zware storm kunnen we burgers waarschuwen dat er een storm komt en wat ze beter wel en niet kunnen doen. Of mensen oproepen niet naar een bepaalde locatie/festiviteit te gaan omdat het daar te druk is. Keyword in alle fasen is Social Media Monitoring.

2. Social Media tijdens een ramp: Actiefase

In deze fase kunnen we de preventiefase combineren met de daadwerkelijke actiefase. Wij kunnen mensen oproepen iets /wel of niet te doen, ergens wel of niet heen te gaan en direct voorzien van informatie over een ramp.  Tegelijkertijd is het nu zaak om Social Media te gaan monitoren. Slachtoffers kunnen informatie geven of om hulp vragen. Zorg dat u dit niet mist! Ook kunt u zich nu een beeld vormen van eventuele wild-west verhalen die nu ontstaan. Gebruik de kennis over deze verhalen tijdens uw crisiscommunicatie of persconferentie.Ook kunt u via Social Media Noodhulp in goede banen leiden en mensen informeren over opvang.

3. Social Media na een Ramp: Nazorgfase

Slachtofferhulp kan Social Media gebruiken om slachtoffers bij te staan, op te sporen en te benaderen. Persberichten zijn ook prima te verspreiden middels Social Media.

 

Website is spil in crisiscommunicatie en gebruik Social Media bij rampenbestrijding

Wij adviseren altijd een website als centrum van het crisiscommunicatie web te gebruiken. Wij hebben bijvoorbeeld een neutrale website ter beschikking met diverse Social Media accounts die bij bij iedere calamiteit ter beschikking kunnen stellen. Door bezoekers middels Social Media naar de centrale  website te leiden, kunt u informatie stromen makkelijk reguleren, beheersen en controleren. Informatie op die website is ook weer deelbaar door gebruikers van Social Media.

Crisiscommunicatiediensten van Media Optima Forma.

Wij kunnen op of nabij een ramplocatie een crisiscentrum inrichten met:

  • coördinatie
  • monitoring
  • social media beheersing
  • direct een online verzamelplaats voor informatie in het leven roepen (website crisiscommunicatie)
  • voorlichting
  • training
  • persberichten opstellen
  • adviseren

Wilt u meer weten over Social Media bij rampen, calamiteiten of crisiscommunicatie?  Neem dan gerust contact met ons op!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Social Media bij rampenbestrijding en calamiteiten -crisiscommunicatie, 9.5 out of 10 based on 4 ratings

Laat wat van je horen

*