Project-X Haren van dag tot dag

Hoe het mis ging in Haren met Project -X

Voorwoord:

Het mislukte feestje in Haren is zowel vooraf als achteraf al breeduit uitgemeten in de Media. Zowel binnen Social Media als binnen de traditionele media. Als er iets mis gaat, gaan we op zoek naar de schuldige. Daar kan ik kort over zijn. Is het de schuld van het meisje dat jarig was? Nee!
Is het de schuld van Social Media? Nee.
Is het de schuld van de traditionele media? Ook niet.
De schuld ligt bij het kleine groepje relschoppers wat puur kwam om te rellen. Maar ook daar gaat deze blog niet over.

Waarom ze inderdaad geen feestje hadden moeten geven.

Ik erger me dood aan al die mensen die zeggen dat de burgemeester gewoon een feestje had moeten geven. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan. De generatie Z die op is gegroeid met social media heeft niks met lokale autoriteit. Ze beslissen zelf wat ze doen, waar en op welke plek. Banden met anderen zijn niet meer lokaal maar nationaal. Op het moment dat de burgemeester een alternatieve party had georganiseerd was er een precedent geschapen. Dat had een bevestiging zullen zijn van power to the people. Een ieder die daarna zou roepen dat er ergens een feestje zou zijn, zou zijn gratis feestje moeten gaan krijgen. Want anders? Nog meer rellen.

Wat hadden ze niet moeten doen?

In Haren hadden ze veel ellende kunnen voorkomen door beter te monitoren en eerder in te spelen op alle aandacht. Vooraf roepen dat je straatnaamborden gaat demonteren is ook niet echt briljant. Er is veel misgegaan op het gebied van monitoren, plannen en communiceren. Lees maar eens ons stuk over social media bij rampen en calamiteiten.

De kracht van social media

Opeens spreekt iedereen over de kracht van social media. Mooi. Maar hoe nieuw is dat fenomeen? Niet. We spreken al jaren over de kracht van social media. Sterker nog, we ervaren al jaren de kracht van social media. En nu, nu ging er iets mis en zeggen veel mensen,, zie je wel” ,,Facebook is linke soep’. ,,Blij dat ik me daar niet mee bezig hou”.

Domme pech

Geloof me, als jij en ik een feestje hadden aangekondigd zoals dat meisje dat jarig was en we hadden de verkeerde instelling gekozen, dan was er waarschijnlijk niets gebeurt. Dit meisje heeft domme pech gehad. Mensen gingen zich aanmelden. In eerste instantie voor de grap. Het gin pas mis toen de naam Project-X eraan werd gekoppeld. Toen begon de verspreiding van het feestbericht pas het sneeuwbaleffect te krijgen. Mensen zagen dit feestje opeens als kans om een echte versie van project -x te creëren.

Sneeuwbal via Social Media

Project-X in Haren kreeg kans door het sneeuwbaleffect in combinatie met de hype om de film van Project -X nu eens echt te verwezenlijken. Het begon te gonzen op social media. De traditionele media heeft dit gesignaleerd en gecommuniceerd. Ook niet vreemd in mijn ogen. Nadat het ook in de gewone media te lezen viel, kreeg het extra aandacht op social media. Dat versterkte het sneeuwbaleffect.

Het begon als een goede grap, het eindigde in een drama.

Project-X Haren van dag tot dag.

 • Op 7 september maakt een meisje een uitnodiging voor haar verjaardag op FacebookEen vriend van het meisje ontdekte dat de uitnodiging openbaar was en nodigde 500 andere vrienden uit. Dezelfde dag  nog werd haar uitnodiging verwijdert.Anderen begonnen onder haar naam opnieuw een evenement aan te maken.
 • In de week na 7 september begon het sneeuwbaleffect en werd het feestje gekoppeld aan de naam project-X Haren. Aan het eind van deze week waren er al 24.000 mensen uitgenodigd waarvan alleen op Facebook al 2.400 aangaven te komen.
 • Op 14 september maakten het meisje en de ouders zich vreselijk zorgen. Ze stellen een brief op aan de bewoners van de straat en leggen hun zorgen uit.
 • Op 16 september verschijnt deze brief in de landelijke media. Joop.nl is de eerste die de brief publiceert.
 • 18 september: Landelijke media als de Volkskrant, Trouw en de Stentor brengen deze gebeurtenis landelijk in beeld. De Gemeente Haren overlegd met de politie en kondigt een noodverordening af.Op dat moment waren er alleen al middels Facebook 55.000 uitnodigingen verzonden waarbij 6000 aangaven te komen. Ondernemers maakten plannen voor afterparty’s.
 • 19 september: 80.000 mensen uitgenodigd en 8000 geven aan te komen.
 • 21 september: Ochtend: Gezin wordt geëvacueerd, straat wordt afgesloten, burgermeester laat straatnaamborden verwijderen uit angst voor diefstal. Politie en burgemeester roepen op niet naar project-x Haren te komen.Middag: Eerste paar honderd bezoekers komen naar Haren. De sfeer is gemoedelijk. De politie is alert maar hoeft niet in te grijpen. Aan het begin van de avond lijkt het erop alsof het bezoekersaantal al weer af begint te nemen.
 • Avond 19:00 / 20:00 :bezoekersstroom neemt toe. Sfeer is nog goed. In dit uur komen enkele duizenden mensen aan in Haren.
 • Avond 20:00/21:00Het wordt drukker in Haren en er arriveren verschillende groepen relschoppers in Haren. De eerste arrestaties vinden plaats.
 • Avond 21:00/22:00 De sfeer slaat om. Vanaf 21:00 wordt de sfeer grimmiger. Om 21:00 grijpt de ME in. De eerste branden ontstaan, vernielingen vinden plaats en men begint met plunderen van schuurtjes. ME gaat door met charges uitvoeren en er wordt een waterkanon ingezet. Afslag haren wordt afgezet en de eerste bussen worden ingezet om bezoeker de gelegenheid te geven naar Groningen te vertrekken.
 • Avond 22:00/23:00: Om 22:15 wordt de AH geplunderd. Midden op straat worden auto’s in brand gezet. Extra ME is onderweg en ook een SIGMA team. De eerste Trauma heli wordt ingezet.
 • Avond 23:00/2400: Om 23:00 krijgt de ME extra versterking. Inmiddels is het Grip 3. Politie Heli 03 hangt boven Haren.
 • Avond 24:00/01:00: De druk neemt iets af en veel mensen vertrekken middels bussen en treinen. . Inmiddels sprake van 25 aanhoudingen. Een ME-er is gewond. In do hoofdstraat brand. Brandweer aanrijdend en twee zwaargewonden.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Project-X Haren van dag tot dag, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Reacties

 1. Geinig verhaal, maar jullie van dag-tot-dag bevat serieuze fouten. Overigens is mijn post van afgelopen ook niet helemaal raak: http://www.dutchcowboys.nl/facebook/25880. Later meer en succes met verder pluizen.

Laat wat van je horen

*