Hoe terroristen en criminelen Facebook, Twitter en andere social media gebruiken

OvervaltrainingLes (internet) terrorisme via Social Media voor beginners?

De UNDOC ( United Nations Office on Drugs and Crime) heeft eergisteren een enorm leerzaam 142 pagina’s tellend rapport over internet en social media gebruik voor en door criminelen gepubliceerd. Facebook wordt onder andere gebruikt voor het verkrijgen van informatie omtrent doelen en veiligheidsprocedures die door mensen onbewust worden uitgelegd. Daarnaast wordt Facebook gebruikt om potentiële sympathisanten  op te sporen en voor fund raising.

Hoe gebruiken criminelen en terroristen internet?

Propaganda: Door het maken websites, het aanwezig zijn op fora en social media zijn terroristen in staat snel informatie en media te verspreiden. Video, games en andere richt content worden ingezet en verspreidt om hun beweging en doelen te promoten. Wat voorheen via dvd’s cd-roms en tijdschriften werd gedeeld, wordt nu via netwerksites en downloadsites de wereld in gezonden.

Rekrutering: Is het logische gevolg op het verspreiden van propaganda. Kijk wie er interesse heeft in jouw boodschap en je weet wat waar je je mensen kunt vinden voor het rekruteren van nieuwe aanwas.

Financieren van terrorisme: Internet wordt veelvuldig gebruikt voor het financieren van terrorisme en criminaliteit. Door de verkoop van content en (verboden) materialen kan de kas worden gespekt. Door te infiltreren op netwerken en bij payment providers wordt identiteitsfraude bewerkstelligd waarmee op grote schaal geld wordt gestolen.Ook is internet prima geschikt voor fund raising onder sympathisanten.

Training: Ook terroristen en criminelen maken gebruik van gammification. De eerste training van terroristen begint met speciaal ontworpen spellen waarin opdrachten moeten worden uitgevoerd en theorie kennis wordt gedeeld. Online zijn uiteraard ook veel instructies te vinden voor het maken van wapens, explosieven, het plannen van aanslagen etc.

Planning: Door de beschikbaarheid van online satellietkaarten, afbeeldingen en  informatie over processen en door social engineering, kunnen criminelen en terroristen relatief eenvoudig en snel hun aanslagen en acties plannen.

CommunicatieInternet wordt van oudsher veelvuldig gebruikt door criminelen wat betreft de communicatie. Online berichten, vps-verbindingen en encryptie zorgen voor een relatief eenvoudige mogelijkheden tot communiceren zonder ontdekt te worden. Een nieuwe ouderwetse techniek is het verspreiden van info door deze in een online mail systeem te typen en als draft op te slaan. Omdat deze mail niet wordt verzonden, is het moeilijk op te sporen. De “ontvanger”heeft alleen maar de login nodig om het bericht aan de andere kant van de wereld te lezen.

Cybercrime: Een van de grootste bedreiging is cybercrime in de zin van aanslagen. Middels internet kunnen systemen worden platgelegd (stuxnet), sluizen worden beheerd, energie valt in en uit te schakelen etc. Eigenlijk kunnen we door ICT-omgevingen plat te leggen, de hele maatschappij uitschakelen.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Hoe terroristen en criminelen Facebook, Twitter en andere social media gebruiken, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Laat wat van je horen

*